Masterclass Architectuur & GIS

Geo-informatie succesvol maken binnen de organisatie

Geografische informatie wordt steeds breder ingezet en komt centraler in de organisatie te staan. Steeds meer veelal bedrijfskritische businessprocessen kennen een geo-component. Tegelijkertijd gaan de technische ontwikkelingen heel snel. GIS wordt steeds meer integraal onderdeel van de totale informatie voorziening en moet dus ook mee kunnen bewegen in dat landschap. Het wordt daarom in toenemende mate nodig om GIS in een integraal framework te plaatsen. Architectuur denken biedt een goede leidraad om deze veranderingen te kunnen sturen en GIS te laten aansluiten op de businessprocessen. Dit werkt twee kanten op: Zowel gedacht vanuit GIS naar business als ook van de business naar de techniek.

Klik op een datum in de bovenstaande tabel om u in te schrijven voor deze training. Wanneer in bovenstaande tabel geen datum is opgenomen, dan is deze training nog niet ingepland. Klik hier om deelname aan deze training aan te vragen.

Programma

In deze masterclass worden relevante architectuurprincipes geïntroduceerd en in een GIS context geplaatst. Voorop staat het praktisch toepassen van architectuurdenken vanuit een theoretische basis. Als rode draad staat het uitwerken van een concrete case door de masterclass heen.

De masterclass bestaat uit 3 blokken:

1. Algemene architectuurprincipes

2. Architectuur toegepast in een geo-omgeving

3. Tips en energie om architectuur in te zetten binnen de organisatie.

De masterclass kent een combinatie van theorie en praktijk en heeft een hoog interactief karakter tussen de deelnemers onderling en de sprekers.

De masterclass wordt georganiseerd door Esri Nederland en wordt mede ingevuld door vele ervaren sprekers uit het bedrijfsleven en overheid. Alle sprekers zijn al jaren actief op dit vlak en hebben hun sporen daarin verdiend.

Sprekers

  • Marlies Steenbergen – Sogeti
  • Sabine Geldermans - Prorail
  • Ben van Tricht & Eltjo Poort - CGI
  • Hans Tönissen - Adviesgroep Novius
  • Boris Minnaert - Esri Nederland
  • Maarten Tromp - Esri Nederland

Informatie over de sprekers

Sogeti

Marlies van Steenbergen is principal consultant enterprise architectuur bij Sogeti Nederland B.V. Op basis van haar jarenlange ervaring op het gebied van enterprise architectuur, helpt ze organisaties bij het inrichten en professionaliseren van hun architectuurfunctie. Marlies is een van de grondleggers van DYA® en auteur van verschillende boeken over architectuur. Daarnaast heeft ze diverse publicaties op haar naam staan, zowel in vaktijdschriften als op wetenschappelijk gebied. Ook is ze een veelgevraagd spreker op seminars en conferenties en geeft ze gastcolleges aan hogescholen en universiteiten. Marlies is in 2011 gepromoveerd aan Universiteit Utrecht op het onderwerp volwassenheid en effectiviteit van architectuurfuncties en is als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Architectuur van Digitale Informatiesystemen van de Hogeschool Utrecht.

 


ProRail

Sabine Geldermans, meer info volgt.


CGI


Eltjo R. Poort is lead expert Solution Architecture  bij CGI Nederland. Hij heeft de afgelopen jaar verschillende engineering en projectmanagement-rollen vervuld. In 1990 heeft hij de implementatie van de eerste SMS-systemen in de Verenigde Staten begeleid. In de afgelopen 10 jaar heeft hij meerder publicaties over het verbeteren van architecting practices uitgebracht, waaronder zijn PhD thesis in 2012. Eltjo is het meest bekend van zijn werk aan Risk- and Cost-driven Architecture (RCDA), een set aan principes en practices voor agile solution architectiing. Voor zijn werk aan RCDA heeft Eltjo in 2016 de Linda Northrop Software Architecture Award gekregen. Zijn blog over software architectuur is te vinden op eltjopoort.nl. In zijn vrije tijd speelt Eltjo viool in het Symfonieorkest Nijmegen. Eltjo is lid van de IFIP Working Group 2.11 on Software Architecture.

Als Director Consulting Services is Ben van Tricht verantwoordelijk voor het Esri kennisgebied van CGI Nederland. De afgelopen jaren heeft hij zich met zijn team  toegelegd op het ontwerp en de bouw van verschillende op Esri-technologie gebaseerde oplossingen. Als software-architect is Ben bij ProRail betrokken bij de ontwikkeling van systemen als SIGMA en Naiade. Binnen zijn werk heeft Ben ruime ervaring met het toepassen van RCDA.

Novius

Ik ben Hans Tönissen, werk bij Novius als consulting manager, en verzorg de derde dag van de masterclass Architectuur en GIS. Ooit opgeleid als chemicus en informaticus, ben ik via de weg van programmeur en systeemanalist naar Business- en IT-architect gegroeid. Met Guido Bayens en anderen heb ik aan de wieg gestaan van de Nora en haar dochters en een boek over bedrijfsarchitectuur geschreven. De laatste 20 jaar heb ik gewerkt als enterprise architect (de grote lijnen) en als programma-architect (met de voeten in de klei) bij bedrijven en (semi-)overheid. De samenhang der dingen, daar draait het om. Ik zal in de masterclass met name vanuit de praktijk, maar onderbouwd met theorie, vele aspecten uit de discipline architectuur behandelen.

Esri Nederland

Maarten Tromp is fysisch geograaf en heeft vanaf het begin van zijn loopbaan de focus gehad op de ICT-kant van de Geografie. Maarten heeft bij veel organisaties gewerkt aan het uitdenken, opzetten, integreren en beheren van GIS systemen. Als Solution Architect is het integreren van GIS in het bestaande ICT-landschap van organisaties is zijn specialiteit. Binnen Esri Nederland is Maarten lid van het Architecture Board.

Boris Minnaert werkt als enterprise architect bij Esri Nederland en werkte 16 jaar als IT architect bij IBM. Hij ondersteunt commerciële en overheidsorganisaties bij het succesvol toepassen van geo-informatie en architectuur. Boris is voorzitter van de Architecture Board van Esri Nederland. Hij is co-auteur van een industrie standaard en heeft samen met een team van architecten een Computable Award gewonnen voor het beste project in de publieke sector.


Doelgroep

GIS coördinatoren, afdelingsmanagers, informatiemanagers, (senior) adviseurs en architecten

Duur

3 dagen:  13 maart, 14 maart en 24 maart

Locatie

Rotterdam

Prijs

€ 2.500,00 btw-vrij, per persoon.